slider_img slider_img slider_img slider_img

Elektrisch Varen - Project Simmerskip

Uitgangspunten bij de ontwikkeling van het schip zijn stil varen en energiebesparing

Gebouwd voor Yachtcharter Sneek: 
Simmerskip 1200 Hybride
Uitgangspunten bij de ontwikkeling van het schip zijn stil varen en energiebesparing, daarbij zal het schip vrijwel geheel op groene stroom gaan varen. 

 

SIMMERSKIP 1200 HYBRIDE
Uitgangspunten bij de ontwikkeling van het schip zijn stil varen en energiebesparing. 
Daarbij zal het schip vrijwel geheel op groene stroom gaan varen en zo zogenaamd. 0-emissie zijn. 

Energie besparende Innovaties
Vertrekpunt bij de ontwikkeling van dit schip is het afstudeerproject van Douwe de Vries aan de Rijks Universiteit Groningen uit 2007. In het schip wordt een aantal voor de Friese Jachtbouw innovaties toegepast. Zo wordt voor het casco gebruik gemaakt van z.g. Domex staalplaat van Swedish Steel. Dit materiaal ook wel "sterk staal" genoemd is veel sterker dan normaal staal en maakt het mogelijk te bouwen met een dunnere plaatdikte. Hiermee wordt bereikt, dat het schip lichter wordt, wat er toe leidt, dat er voor de voortstuwing minder energie nodig is.

Door gebruik te maken van de wielwerking van de beide schroeven is ook geen hekschroef nodig voor het zijwaarts bewegen van het achterschip. Hierdoor wordt de vaarweerstand van de buisuitmondingen ook vermeden.

Binnen spaart 't in het achterschip een daar veel sta hoogte kostende hekschroef buis.

Ruim en comfortabel schip
Ruimte is er volop in dit schip, drie hutten met elk een eigen badkamer  ruime keuken en een grote lichte salon, dankzij een extra dakluik.

Verwarming
Doorgaans worden schepen verwarmd met hete lucht kachels. Probleem is, dat zodra het dakluik open gaat de warme lucht naar buiten stroomt. Daarom worden in dit schip warmte stralingspanelen toegepast, die een behaaglijk gevoel van warmte geven. Een ingenieus schakelsysteem zorgt er voor, dat ze alleen aanstaan als het nodig is. Natuurlijk is het schip geïsoleerd en krijgt ‘t dubbel glas, waarmee meteen ook het probleem van beslagen ruiten wordt voorkomen. Alles bij elkaar wordt hier naar verwachting tot 40% energie mee bespaard.

Energie besparende verlichting en keukenapparatuur
Voor de verlichting wordt uitsluitend gebruik gemaakt van LED verlichting. Er wordt op een zeer energievriendelijke inductieplaat gekookt. Een speciale magnetron zorgt er voor, dat waar ‘t normaal minuten duurt, hier zaken in ettelijke tientallen secondes al warm zijn.

Zelfs de afwas automaat aan boord is zeer energiezuinig. Deze gebruikt maar 800 Watt voor een afwasbeurt en maar 11 liter water en is met 45 Db verhoudingsgewijs heel stil. Stil en energiezuinig varen.

Het belangrijkste pluspunt van dit schip, het vaart helemaal stil
Geen gedreun of getril, het enige dat je al varend zult horen is het water tegen de romp. Dankzij de geringe diepgang (slechts 80 cm) en de lage doorvaarthoogte (2,45 m) wordt het dus extra genieten om met dit schip door kleine slootjes te varen, of zeg maar glijden.

Ook in het varen zal het schip erg zuinig met energie om gaan. Gerekend wordt op een verbruik van maar zo'n 4 kW bij een snelheid van 8 km/u. Bij de prijs van walstroom komt dit uit op € 1 per uur. Ter vergelijking, het verbruik van de zusterschepen in dieselversie is gemiddeld 4,5 liter diesel per uur. De topsnelheid wordt begrensd op 13 km/u, de z.g. rompsnelheid van het schip. Natuurlijk zal in de praktijk het energieverbruik heel goed bijgehouden worden.

De stroom voor de motoren komt uit een industrieel batterijpakket van 112,5 kWh, dat ´s avonds en ´s nachts met walstroom wordt opgeladen. En als er eens een avond geen walstroom beschikbaar is dan is er aan boord ook een fluisterstil draaiende gen-set die de accu's met een paar uur weer volmaakt. In het uitlaadsysteem is een katalysator opgenomen, zodat de uitstoot maximaal wordt beperkt. 

Links

Bent u op zoek naar informatie over bijvoorbeeld scheepstimmerbouw of op zoek naar een jachthaven of winterstalling?

Kijkt u dan eens bij onze links

Nieuws

Wilt u graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, interessante tips en projecten waar wij mee bezig zijn?

Kijkt u dan op onze nieuwspagina

Contact

Postadres:
Molenpaal 6
8608 ZJ Sneek
Tel: (+31) 06-54 32 84 34
info@bijstrascheepsinstallatie.nl
www.bijstrascheepsinstallatie.nl