slider_img slider_img slider_img slider_img

Elektrisch Varen - Accu Keuze

Welke accu voor elektrisch varen?
AGM - lood - lithium - calcium - nat - onderhoudsvrij

Een belangrijk onderdeel in het elektrisch varen zijn de accu's. Er is ruime keuze in de soorten accu's, echter niet alle accu's zijn even geschikt. De meest voorkomende typen accu's voor elektrisch varen worden hieronder beschreven.

Ga naar tips (zie onder) voor het onderhouden van uw accu's in de winter.

 

Lood tractie accu's:
Traditioneel worden in elektrische boten natte lood accu's gebruikt. Deze accu's moeten gedurende het seizoen gecontroleerd worden of er nog voldoende gedestilleerd water in zit. En zo nodig dient dit bijgevuld te worden.

De meest gangbare natte accu's zijn semi-tractie, deep cycle en vol-tractie. De semi-tractie accu heeft dunnere loodplaten en kan daardoor minder diep ontladen worden, tot zo'n 50%. De deep-cycle accu, zoals b.v. de Trojan accu's, kunnen dieper ontladen worden 70 tot 80%. De echte vol-tractie accu's, zoals ook in heftrucks worden gebruikt, kunnen tot 80 / 90% ontladen worden.

Ook het aantal cycli, de keren laden en ontladen, verschilt per type accu. Voor een semi-tractie accu ligt dit rond de 300 à 400 keer, bij deep-cycle tussen de 500 en 700 keer en een vol-tractie accupakket kan tot wel 1500 cycle meegaan.

Deze cycli worden afgegeven op de maximale diepte van ontladen en de capaciteit na dit aantal cycli ligt dan rond de 80%. Dit hoeft dus niet perse te betekenen dat u uw accu's dan moet vervangen.

Start accu's zijn niet geschikt voor elektrisch varen. Deze zijn gemaakt om kortstondig een hoge stroom af te geven en niet voor langdurige stroomafgifte.

Laadt uw open accu's eerst voor u ze vult met gedestileerd water

AGM accu's:
De laatste jaren is de deep cycle AGM accu een populaire keus geworden voor het elektrisch varen. AGM staat voor Absorbent Glass Mat, een soort glasvezelmat tussen de loodplaten waarin het elektrolyt zit opgesloten. Het grote voordeel van AGM is dat deze onderhoudsvrij zijn en ook liggend of op de zijkant geinstalleerd kunnen worden. De betere deep cycle AGM accu's hebben ongeveer 600 cyclibij een ontlading tot 75%. In tegen stelling tot gel acuc's, kunnen AGM accu's ook kortstondig een hogere stroom leveren.

Lithium:
Relatief nieuw zijn de Lithium accu's. Voor het elektrisch varen zijn momenteel met name Lithium Polymeer, Lithium IJzerfosfaat en Lithium Mangaan accu's te koop. De voordelen t.o.v. van loodaccu's zijn de langere levensduur, 2000 cycli, een hogere energiedichtheid, dus lichter van gewicht of compacter qua omvang, hogere efficiency, onderhoudsvrij, nagenoeg constante spanning en dieper te ontladen. De hogere initiële aanschafprijs wordt op termijn vaak wel terugverdiend. De prijs voor Lithium IJzerfosfaat accu's is over de levensduur niet hoger dan de deep cycle AGM accu's.

Belangrijke tips voor het winteronderhoud van uw accu's:
• Houdt accu's die in de kou staan onder spanning en zorg dat ze nooit in de vrieskou staan, als dit onvermijdelijk is minimaal 1 keer per 6 weken laden.
• Als u ze niet aan de stroom laat, zorg dan dat u uw accu's wel elke 6 weken laadt.
• Het is belangrijk als de lader niet aan staat deze los te koppelen van de accu's in de winter. De accu's lopen extra snel leeg via de lader.
• Controleer de bekabeling.
• Zorg dat de boot vochtvrij is.
• Maak de polen en klemmen van uw accu schoon en behandel ze met vasaline.
• Controleer of uw lader ook werkelijk de accu laadt.
• Mogelijk hebben uw accu's in het voorjaar een aantal cycli nodig om weer een beetje op gang te komen, dit heeft te maken met het chemisch proces en wil niet bij voorbaat zeggen dat er wat mis is met uw accu's. 

Links

Bent u op zoek naar informatie over bijvoorbeeld scheepstimmerbouw of op zoek naar een jachthaven of winterstalling?

Kijkt u dan eens bij onze links

Nieuws

Wilt u graag op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, interessante tips en projecten waar wij mee bezig zijn?

Kijkt u dan op onze nieuwspagina

Contact

Postadres:
Molenpaal 6
8608 ZJ Sneek
Tel: (+31) 06-54 32 84 34
info@bijstrascheepsinstallatie.nl
www.bijstrascheepsinstallatie.nl